Japon Sineması Platformu’nun kollektif olarak 8 yazarın ve Gökhan Kuloğlu’nun katkılarıyla hazırlanan ”Başlangıcından Günümüze Japon Sineması” kitabını okudunuz mu?

Antalya merkezli Japon Yayınları’ndan çıkan kitabın editörlüğünü ve yazarlığını Gökhan Kuloğlu yaptı. Japon Sineması Platformun yazarlarından Ahmet Ziya Sekendiz, Birsen Albayrak, Ercan Gürova, Deniz Balcı, Olca Karasoy, Yeter Şeko ve Ayşe Altun’un yazıları kitapta yer alıyor.

Başlangıcından Günümüze Japon Sineması Kitabı Önsözü:

Japon Sineması’nın başlangıcından günümüze kadar olan sürecini inceleyen bu çalışma 11 bölümden oluşmaktadır. Kitabın birinci bölümünde Gökhan Kuloğlu, sessiz dönem Japon sinemasının izini sürerek Japonya topraklarında sinemanın özgün anlatısını oluşturan dinamikleri, ilk çalışmalara ve teknik unsurlara dair okuma yapmaktadır.İkinci bölümde ise Ayşe Altun, sessiz dönemden sesli film dönemine geçiş sürecini ve tiyatro etkisindeki ilk dönem filmlerinin haricindeki yeni sanatsal yönelimleri örnekleriyle açıklamaktadır. Üçüncü bölümde Gökhan Kuloğlu, savaş döneminde Japon sinemasının yaşadığı değişime, milliyetçi mesajlar içeren propaganda filmlerine, savaş öncesi ve sonrası sansür yasasının Japon sinemasına etkisine değinmektedir. Dördüncü bölümde Birsen Albayrak, savaş sonrasında Japon sinemasında oluşan özgür ortamdan beslenerek ortaya çıkan Japon Yeni Dalgası ve Avantgarde akımı hazırlayan sürece, bu akımın özelliklerine, temsilcilerine ve bu akımların örneklerini incelemektedir. Beşinci bölümde Ahmet Ziya Sekendiz, 1970 sonrası dönemde Japon sinemasında ortaya çıkan “Güneş Kabilesi akımı”,pembe film, soft pornografi, video dönemi, yakuza filmleri ve hentai gibi farklı film akımlarını örnekleriyle ele almaktadır.Altıncı bölümde Olca Karasoy, Japon korku sinemasını oluşturan dinamiklere ve örneklerine değinilirken Japon çizgi filmi “animeleri”ortaya çıkış sürecine ve korku türündeki temsillerine değinmektedir. Yedinci bölümde Yeter Şeko, Japon film endüstrisinin önemli dinamiği olan stüdyolara ve film festivallerinin izini sürmektedir.Sekizinci bölümde Gökhan Kuloğlu, özgün çalışmaları ve oyunculuklarıyla Japon sinemasında adından söz ettiren sinema oyuncularına yer vermektedir.Dokuzuncu bölümde Deniz Balcı,Japon sinemasında derin izler bırakmış birçok yönetmeni özgün çalışmalarıyla derinlemesine incelemektedir. Onuncu bölümde Ercan Gürova, Japon sinemasınında ortaya çekildikleri dönemde ve sonrasında derin izler bırakmış filmleri ele almaktadır. On birinci bölümde Birsen Albayrak, 1990’da yaşanılan ekonomik kriz sonrası bunalıma giren Japonya’da sosyal çöküntü içerisinde sinemanın izlerini sürerken bu süreçte ortaya çıkan yeni film yönelimlerine ve bunlarına önemli temsillerine ışık tutarken günümüz Japon sinemasına ışık tutmaktadır.

Başlagıcından Günümüze Japon Sineması kitabı

Başlangıcından Günümüze Japon Sineması Kitabı İçindekiler

Japonya’da Erken Dönem Sineması

Japon Sineması 1930’lar: Sesli Film ve Yeni Yönelimler

Japon Sinemasında Savaş Öncesi ve Sonrası Dönem: Propaganda ve Sansür

Japon Yeni Dalga Sinemasından Avantgarde Sinemaya

1970 Sonrası Japon Sineması

Japon Korku Sineması ve Anime Dünyasına Bakış

Japon Sinema Endüstrisi Tarihine Genel Bakış: Stüdyolar ve Festivaller

Japon Sinemasında Önemli Oyuncular

Japon Sinemasında Önemli Yönetmenler: Güneşin Batmadığı Ülkeye Yolculuk

Japon Sinemasındaki Önemli Filmler

1990’lardan 2000’lere Japon Sinemasına Bakış

Doğu’nun güneşi Japonya topraklarında sinemanın başlangıcından günümüze kadar uzanan yolculuğu sizleri bekliyor. Batıdan aldıklarını her daim yerelleştirmenin yollarını bulan Japon toplumunda sinemanın seyirciyle tanışması her ne kadar Batılı bir biçimde olsa da, zaman içerisinde yerel unsurlar tarafından kuşatılarak yeni bir anlatı dili oluşturmayı başarmıştır. Tarihin belli dönemlerinde ağır darbeler almasına rağmen dünya sinemasına adından söz ettiren filmler, yönetmenler ve özgün anlatı biçimleri bırakmayı başarmıştır.

Siyah beyaz filmler, perde arkasından gelen seslendirmeler, makyajlı yüzler, hareket ve müzik arasındaki kurgusal bütünlük ile gelenek biçimi yansıtan Japon sinemasının sessiz dönemi, savaş sonrası dönemde yerini bireye ve onun varoluşsal meselelerine eğilen daha özgürlükçü filmlere bırakmıştır. Televizyonun evlere girmesiyle, yaşanılan ekonomik krizlerle sarsılan Japon sineması günümüzde özgün örnekleriyle adından söz ettirmeye devam etmektedir.

Gökhan Kuloğlu kitaplarını tüm yayınevlerinde ve online kitap satışı yapan mağazalardan temin edebilirsiniz.

Başlangıcından Günümüze Japon Sineması Kitabı” için bir yorum

  1. Bugüne kadar böyle bir kitabın varlığını bilmemek ne kadar üzücü. Japon Sineması kitabı ararken buldum. Günün en güzel keşfi🧡

    Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.